Speedtest.fi Speedtest.fi

Nopeustesti.fi - kun nopeus ratkaisee

Nopeustesti.fi - kun nopeus ratkaisee

Speed test
  Speedtest in English
Hastighetstest
  Hastighetstest på svenska

© 2010 Siptune

Nopeustesti.fi
 Etusivu
 Yhteysnopeus
 Tietokoneen nopeus
 Muistilaitteet
 Mobiililaitteet

Yhteyden mittaus WLAN-sovitinten ohjelmilla

Jokaisen WLAN-sovittimen mukana tulee jonkinlainen oma ohjelmisto sovittimen verkkoasetusten hallintaan ja monitorointiin. Lähes poikkeuksetta Windowsin oma Zero Configuration Utility kannattaa laittaa pois päältä ja käyttää sovittimen omaa ohjelmistoa.

Ohjelmat mittaavat yleensä signaalin ja häiriöiden voimakkuutta, mutta kertovat myös yhteyden kytkeytymisnopeuden. Tämä on nopeustesti jo sinänsä, sillä jos WLAN- verkko on kytkeytynyt vaikkapa 2.8 Mb/s nopeudelle, on siltä turha odottaa 20 Mb/s nopeuksia. Jos nopeus on selvästi alle nimellisnopeuden - nykyisillä tukiasemilla tyypillisesti 54 Mb/s - kannattaa WLAN-signaalia yrittää parantaa.

Alla on kaksi esimerkkiä sovitinten yhteyden tilanäytöistä. Näyttö löytyy englanninkielisistä valikoista useimmiten nimellä "Link Status". Ralink link status

Yllä olevassa näytössä "Link Speed" kertoo kytkeytymisnopeuden. 5.5 Mb/s nopeus ei ole kovin hyvä, eikä tässä tapauksessa yhteys toimi luotettavasti. (Tässä tukiasema on asunnon toisessa päädyssä, kahden väliseinän takana.) Tässä näytössä näkyy myös "Throughput"-arvo, jota voi käyttää myös siirtonopeuden mittaamiseen laittamalla datan siirto käyntiin ja seuraamalla arvoa.

Seuraaassa kuvassa näkyy erään toisen valmistajan WLAN-sovittimen tilanäyttö. Tässä kytkeytymisnopeus näytetään nimellä "Tx Rate", ja siirtonopeutta ei esitetä lainkaan. 90% signaalin voimakkuus ja 54 Mb/s kytkeytymisnopeus lupaa hyvää siirtonopeutta ja vakaasti toimivaa yhteyttä. (Tukiasema on tässä tapauksessa yhden väliseinän takana, mutta käytössä on Wi-Focuser suuntain sekä tukiasemassa että sovittimessa.)

ZD status