Speedtest.fi Speedtest.fi

Nopeustesti.fi - kun nopeus ratkaisee

Nopeustesti.fi - kun nopeus ratkaisee

Speed test
  Speedtest in English
Hastighetstest
  Hastighetstest på svenska

© 2010 Siptune

Nopeustesti.fi
 Etusivu
 Yhteysnopeus
 Tietokoneen nopeus
 Muistilaitteet
 Mobiililaitteet

DNS nimipalvelun nopeus ja optimointi

DNS eli Domain Name Service on palvelu, joka muuttaa sanalliset URL-osoitteet numeerisiksi IP-osoitteiksi ja päinvastoin. Erityisesti selainkäytössä nimipalvelua tarvitaan jokaisessa sivulatauksessa, koska jokaisen avattavan sivuston IP-osoite käydään erikseen kysymässä DNS-palvelimelta.

Vaikka nimikyselyyn käytetty aika on vain muutama kymmenesosasekuntia, vaikuttaa sekin sivujen avautumisen ripeyteen. Lisäksi viive toistuu helposti satoja kertoja päivässä, joten ei tähänkään kannata turhaan tuhlata aikaa.

DNS-palvelinten vertailu

Operaattoreiden ja internet-palveluntarjoajien nimipalvelinten lisäksi käytettävissä on kymmeniä globaaleja DNS-palveluja. Näitä voi kilpailuttaa keskenään sopivalla ohjelmalla. Hyvä DNS-testiohjelma on Namebench. Ohjelma on saatavissa Windows-, Linux- ja OS X -käyttöjärjestelmille, ja Windows-versiokaan ei vaadi erillistä asentamista, vaan käynnistyy suoraan .exe-tiedostona.

Ohjelma on ladattavissa internetistä Google Coden namebench-sivuilta.

Namebencin käyttöliittymässä on määriteltävissä maa ja internet-sivustot, (Location, Query Data Source) joilla palvelimet halutaan testata, ja joitakin muitakin vipusia.


Testaus käynnistyy Start-napilla ja kestää asetuksista riipuen joitakin minuutteja. Testin päätyttyä avautuu selainikkuna, jossa näkyy parhaan DNS-palvelimen tuoma parannus nykyiseen palvelimeen verrattuna, suositus DNS-asetuksiksi ja tilastot testeistä.Käytettävän DNS-palvelimen määrittäminen

Oletuksena käyttöjärjestelmät käyttävät DHCP-palvelimelta automaattisesti määriteltyä DNS-palvelinta. Palvelimen osoitteen voi kuitenkin helposti määritellä myös kiinteästi valituksi.

Siptune.netistä löytyy ohjeet, kuinka kiinteät DNS-osoitteet asetetaan Windowsissa ja Linuxissa.