Speedtest.fi Speedtest.fi

Nopeustesti.fi - kun nopeus ratkaisee

Nopeustesti.fi - kun nopeus ratkaisee

Speed test
  Speedtest in English
Hastighetstest
  Hastighetstest på svenska

© 2010 Siptune

Nopeustesti.fi
 Etusivu
 Yhteysnopeus
 Tietokoneen nopeus
 Muistilaitteet
 Mobiililaitteet

Streaming - viihteen välittäjä

Internet-puhelut, musiikki ja videot asettavat verkolle eri tyyppisiä vaatimuksia kuin vaikkapa internet-selailu tai sähköpostit. Sähköposti menee perille, vaikka yhteys läpäisisi dataa vain silloin tällöin, mutta Skype ja kumppanit vaativat varmasti ja tasaisesti toimivan yhteyden.

Syitä ongelmiin voi löytyä koko matkalta yhteyden päästä päähän, mutta yleinen ongelmapaikka, jolle jotakin on tehtävissäkin, on kodin tai yrityksen langaton verkko. Myös langattomat mediapalvelimet lisääntyvät vauhdilla kodeissa ja niistäkin ääni ja kuva on saatava siirtymään katkotta.

Edellä mainitut sovellukset käyttävät UDP-protokollaa, joka on äänen ja videon siirtoon TCP:tä parempi. UDP:n erona TCP:hen on, että siinä datan perille saapumista ja oikeellisuutta ei jatkuvasti tarkistella ja kuittailla, joten se soveltuu multimedialle, jossa yksittäisen paketin katoamisella ei ole niin merkitystä.

Pakettien katoaminen suuremmassa määrin, viive ja sen viiveen vaihtelu ovat multimediasovellusten yhteyksien kompastuskivet. Näiden mittaus onnistuu parhaiten ilmaisilla välineillä, lähes kaikista käyttöjärjestelmistä löytyvällä ping-komennolla ja lähes kaikkiin käyttöjärjestelmiin saatavissa olevasta iperf-ohjelmasta.

Ping

Ping-komennolla verkon viiveen ja sen vaihtelun sekä hukkuneiden pakettien mittaus onnistuu näppärästi ilman lisäohjelmien asentamista. Ping-komennon tarkemmat käyttöohjeet löytyvät myös näiltä sivuilta.

Iperf

Iperf on komentopohjainen, kaksi tietokonetta vaativa, monipuolisempi testausohjelma, jolla saa lisättyä kaistanleveyden, viiveen vaihtelun ja pakettien hukkumisen. Lisäominaisuuksina on erillinen UDP-datan tai omien tiedostojen käyttö testaukseen. Näiltä sivuilta löydät myös tarkat ohjeet ohjelman käyttöön.