Etusivu » Hidas Netti

Hidas netti - 6 apukeinoa, kun netti ei toimi

Aiheuttaako hidas netti tuskanhetkiä kotonasi? Me kaikki tiedämme miltä tuntuu, kun yhteys jumittuu kesken tärkeän Zoom-palaverin tai hidas nettiyhteys puurouttaa jännityselokuvan tiivistunnelmaisimman kohdan.

Aina vika ei kuitenkaan ole palveluntarjoajassa. Ennen kuin syöksyt suin päin vaihtamaan operaattoria, käy läpi seuraava toimenpidelista. Kun netti ei toimi, voi ratkaisu löytyä yllättävän läheltä.

1. Hidas netti? Nopeustesti kertoo totuuden 

Onnittelut - olet jo valmiiksi oikeassa paikassa suorittamaan ensimmäisen toimenpiteen. Nopeustesti.fi:n kautta voit mitata nettiyhteytesi todenmukaisen nopeuden. Palvelu on täysin ilmainen, ja sen tulos antaa sinulle selvän osviitan, mistä suunnasta varsinainen vika löytyy.

Nopeustesti on hyvä tehdä pari kertaa eri kellonaikoina, ja näiden tulosten keskiarvo antaa realistisen kuvan liittymän todellisesta nopeudesta. Nopeustestisivulta löydät myös lisää tietoa nettiyhteyksistä ja niiden nopeuksista.

2. Tarkista, mistä oikeastaan maksat

Jos olet valinnut operaattoriltasi halvimman mahdollisen version nettiyhteyteesi, voi hitaan netin syy olla nopeasti selvitetty. Nettiliittymän koko täytyy olla mitoitettu sen käyttäjiin ja käyttötottumuksiin. Mikäli esimerkiksi neljä perheenjäsentä käyttää samaan aikaan omia suoratoistopalveluitaan, täytyy liittymän olla jo järeää kaliiberia toimiakseen sujuvasti. 

Mutta jos palvelusi on jo päivitetty asianmukaiseen kuntoon ja hidas netti vaivaa edelleen, jatka salapoliisityötä asialistamme seuraavan kohtaan.

3. Tutki tekniikkaa

Liittymätyyppiä muutettaessa on tärkeää pitää huolta, että myös omat laitteet pysyvät kehityksessä mukana. Esimerkiksi vanha reititin ei välttämättä tue uusia standardeja, jolloin reitittimeen asti salamannopeana kulkeva nettiyhteys muuttuu yhtäkkiä pätkiväksi puuroksi.

Myös reitittimen sijainnilla on väliä. Mikäli nettiyhteyttä jakava laitteesi on sijoitettu kellariin, ei ole ihme, jos eri puolilla asuntoa aikaansa viettävät perheenjäsenet eivät saa laitteillaan siihen tarpeeksi vahvaa yhteyttä.

Kannattaa myös suojata nettiyhteys salasanalla. Vaikka kotitaloutesi jäsenet eivät käyttäisi yhteyttäsi jatkuvaan tiedostojen lataamiseen kolmen samanaikaisen suoratoistolähetyksen aikana, voi esimerkiksi naapurisi tehdä niin.

4. Ikä ei ole vain numero

Tämä lause pätee ainakin tietokoneisiin, puhelimiin ja tabletteihin. Vaikka ikivanha laitteesi käyttäytyisi muuten mallikkaasti, saattaa se olla perimmäinen syy siihen, että netti ei toimi. 

Moderni verkkoteknologia vaatii moderniutta myös vastaanottimelta. Joskus laitteen päivitys auttaa ongelmanratkaisuun, mutta tietyn iän jälkeen laite ei enää pysty mukautumaan uusimman teknologian vaatimuksiin. Silloin ainoa ratkaisu on piipahtaa ostoksilla laitekaupassa. 

5. Hei, oletko yrittänyt käynnistää sen uudelleen?

Tämä kysymys voi herättää ärtymystä - etenkin, jos huomaat että vastaus on ei. Kysymys on pätevä niin reitittimen, modeemin, niiden yhdistelmän, tietokoneen kuin kännykänkin kohdalla. Yllättävän usein ongelma korjautuu tällä kaikkein yksinkertaisimmalla keinolla.

Kytke modeemi (tai mikä tahansa ongelmaa aiheuttava laite) pois päältä ja anna sen olla sammuksissa hetken ajan. Käynnistä laite uudelleen. Mikäli netti toimii nyt paremmin, älä turhaan vaivaa asialla päätäsi sen enempää. 

6. Huuda apua

Jos olet nyt ruksannut kaikki yllä olevat kohdat tarkistuslistalta, on viimeinen vaihtoehto ottaa yhteyttä ammattilaisiin. Mikäli liittymäsopimuksesi on oikein mitoitettu ja kaikki omat laitteesi ovat moitteettomassa kunnossa, on syy jossain muualla.

Ota yhteyttä palveluntarjoajaasi ja vaadi heitä selvittämään, miksi et saa rahallesi vastinetta. Varaudu myös kertomaan samaan hengenvetoon tehneesi jo valmiiksi kaikki tämän artikkelin toimenpiteet.

>> Testaa netin nopeus tästä!